Gynekologer - Mer detaljer gällande Gynekologer
Klamydiatest

Klamydiatest

Ett klamydiatest är enda sättet att säkerställa om någon har klamydia. Det finns många som bär på klamydia utan att veta om det och endast ett test kan bekräfta om personen har klamydia.

Att göra ett klamydiatest är smärtfritt och gratis och klamydiatestet går att få utfört utan att du behöver prata med någon om att du tror att du har klamydia. Klamydia är en mycket vanlig könssjukdom som överförs huvudsakligen vid oskyddat samlag.

När ska jag göra att klamydiatest?

Det är ingen idé att göra ett klamydiatest dagen efter du tror att du smittats med klamydia eftersom det tar en vecka för kroppen att utveckla klamydian så att den går att testa. Du ska alltid göra ett klamydiatest om du har något av symptomen på klamydia.

Vem kan hjälpa mig med klamydiatest och undersökning för klamydia?

Om du misstänker att du kan ha drabbats av klamydia ska du göra ett klamydiatest och undersöka dig.

De som arbetar med klamydia och vet allt om klamydiatester är:

Klamydiatester
 • Ungdomsmottagningarna
 • Vårdcentralerna
 • Hud- och könsmottagningarna på sjukhusen
 • Venereologmottagningar
 • SESAM - Sex- och samlevnadsmottagningar
 • Mottagningar för STD (Sexually Transmittable Diseases) - Sexuellt Överförda Sjukdomar
 • Mottagningar för STI (Sexually Transmitted Infections) - Sexuellt Överförda Infektioner

Du kan också ringa sjukvårdsupplysningen på telefon 1177 för att få råd om klamydia och klamydiatester.Hur gör jag ett klamydiatest?

Klamydiatester

Att göra ett klamydiatest är ofta mycket enkelt. I de flesta Landsting beställer man testet via nätet och då får hem ett brev utan märkning med ett litet provrör i och instruktion hur du gör ditt klamydiatest. Det är helt gratis att beställa klamydiatestet och även gratis att få testet utfört.

Det du gör är att du lämnar ett urinprov / slidprov som du gör i ett provrör. Provröret skickar du sedan in och ditt klamydiatest är klart. Sedan väntar du en till två veckor tills svaret från klamydiatestet är klart. Provsvaret från ditt klamydiatest kan de se på nätet.

Viktigt är att du inte kissat två timmar före klamydiatestet.

Att göra ett klamydiatest är mycket enkelt. Du kontaktar en ungdomsmottagning, gynekolog eller urologen för att göra ett test men du kan också beställa hem ett klamydiatest som du får gratis via posten. Beroende på var i landet du bor så ska du beställa klamydiatesterna kostnadsfritt från lite olika ställen:

 • Stockholm län, Skåne, Östergötland, Uppsala län, Västmanland, Örebro län, Jönköpings län, Halland, Blekinge, Dalarna, Kalmar län, Västernorrland och Gotland hittar sina klamydiatester på Klamydiatest.nu
 • Västra Götaland, Södermanland, Värmland, Gävleborg och Västerbotten beställer klamydiatestet på Klamydia.se
 • Du som bor i Kronobergs län hittar dina klamydiatest på Klamydiatest i Kronoberg
 • Det mycket fakta hos Sjukvårdsupplysningen om klamydiat och klamydiatester.
 • Hos Vårdguiden finns bra information samlad om könssjukdomar.
 • Smittskyddsinstitutets hemsida finns en hel del information om klamydia.

Det går också att göra klamydiatest på vårdcentralen eller ungdomsmottagningen. Klamydiatest kan också as från ändtarm eller livmodertappen. Mer sällsynt, men ändå förekommande, är att ta klamydiaprov från svalget eller ögat.

Om du trots ett negativt resultat från klamydiaprovet har symptom på klamydia kan detta innebära att det är någon annan könssjukdom och då ska du kontakta din ungdomsmottagning eller vårdcentral omgående.

Klamydiatester

Klamydiatester

Det görs över hundra tusen klamydiatester varje år i Sverige så du är inte ensam att oroa dig att du drabbats av klamydia. Klamydia kan vara en mycket allvarlig sjukdom som kan leda till sterilitet och även blindhet om den inte behandlas. Klamydia drabbar såväl flickor som pojkar och kvinnor som män. Många har klamydia utan några symtom på klamydia och därför uppmanas alla som vid minsta anledning tror att de kan ha smittats av klamydia att genomföra klamydiatestet.

Det som är bra är att det är väldigt lätt att göra ett klamydiatest och klamydiatester i Sverige är gratis. Dessutom är är klamydiainfektionen mycket enkel att bota med hjälp av antibiotika.